U bent hier

FAQ

 Veelgestelde vragen

 

 

 

 

 


Inschrijven

Van 1 tot en met 7 juli, en van 17 tot en met 31 augustus 2020.

 

Zaterdag van 10u tot 14u.

Op weekdagen 9u tot 12u, en van 13u30 tot 16u30.

Natuurlijk! Voor techniek heb je zin voor precisie, oog voor detail en talent voor fijne afwerking nodig. Laat dat nu eigenschappen zijn die vaak als vrouwelijk omschreven worden. Uiteraard kunnen ook jongens daar sterk in zijn. Het wijst maar op de vaak ingeburgerde vooroordelen. De meisjes die in de eerstegraadsschool van TSM starten, leggen meestal een erg knap parcours af. Een mooi voorbeeld hiervan is Hannah: zij heeft tot in het zesde jaar IW gedaan en volgt nu een opleiding voor ingenieur. 

“Eerst ASO proberen en dan eventueel ‘zakken’ naar het technisch onderwijs…” Zo denken vandaag nog al te veel jongeren en hun ouders bij het kiezen van een middelbare school… Fout! Soms – of misschien juist daardoor – zelfs het begin van veel ontgoochelingen! Technologisch georiënteerde studierichtingen die gericht zijn op een doorstroom naar het hoger onderwijs vragen om veel meer kennis, inzicht, vaardigheden en vindingrijkheid dan door sommigen nog altijd wordt aangenomen. De website "toch wel technisch" geeft heel wat informatie over de positieve mogelijkheden van een keuze voor techniek. Verschillende ludieke filmpjes spelen in op de vooroordelen.

 

Daarnaast bewijzen vele getuigenissen dat kiezen voor techniek en wetenschap bijzonder rijke mogelijkheden biedt. Ook de website "techniek is sjiek" biedt verschillende getuigenissen en een pak info. Op onze eigen website bieden we onze leerlingen regelmatig een positieve spiegel aan met filmpjes over waar we zouden staan zonder techniek.  

Start schooljaar

Om de bestelling en inlevering van schoolboeken zo vlot mogelijk te laten verlopen werkt onze school samen met boekenfondsservice Iddink. Dit bedrijf biedt je de mogelijkheid om schoolboeken te huren. Niet alle boeken kunnen echter worden gehuurd. Werkboeken (boeken met invuloefeningen) en boeken die je meerdere jaren blijft gebruiken (zoals atlassen en woordenboeken) dien je aan te kopen. Tijdens de vakantie bestel je je boeken via www.iddink.be.

 

De firma neemt de volledige organisatie (bestelling, levering en facturatie) voor haar rekening. De code voor de eerstegraadsschool is FVNCR6TR. Indien dit niet goed lukt, kan je steeds terecht op school, tijdens de uren van het inschrijven. Je kan ook een afspraak maken:

 

 015 64 69 02.

 

Als je op tijd besteld hebt, kan je de boeken afhalen in de school op bepaalde data. Je krijgt op dat moment ook al een uurrooster mee, zodat je kan zien welke lessen je wanneer krijgt.

De bestelling wordt aan het einde van de vakantie op school afgeleverd. De bestelling kan daar afgehaald worden vanaf eind augustus.

School

Adres: Onder den Toren 13/14, 2800 Mechelen

 015 64 69 02

eerstegraadsschool@tsmmechelen.be

Voor een Google-map, kijk op onze adrespagina.

Bekijk hier het filmpje gemaakt door onze leerlingenbegeleiding.

Okan staat voor Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers. TSM eerstegraadsschool organiseert deze klas al vijftien jaar. Leerlingen van 12 tot 18 jaar, die het Nederlands niet machtig zijn en nieuw zijn in Vlaanderen, kunnen dankzij een intensieve cursus van 22 uren Nederlands per week een stevige basis leggen om verder door te stromen in het Nederlandstalige onderwijs.

 

Dit aanbod is gebaseerd op een stevig raamwerk van ontwikkelingsdoelen, waarbij de leerlingen zich vooral uit de slag leren trekken in het Nederlands, zowel op school als daarbuiten. Naast Nederlands voor nieuwkomers krijgen de leerlingen bij ons ook nog twee uur godsdienst ( vooral gericht op positieve waarden zoals verdraagzaamheid en solidariteit, leren omgaan met elkaar.... ), twee uur LO en twee uur die ofwel creatief kunnen ingevuld worden (MO en PO), of die een specifieke voorbereiding voorzien (vreemde taal, wetenschap). We hebben van in het begin ervoor gekozen om deze leerlingen echt te integreren in het schoolse leven van de eerstegraadsschool.

 

Projecten waarin samenwerking met andere klassen kan voorzien worden, zoals 'Reis rond de wereld' benadrukken dit. Ook kunnen ze in hun ontwikkelingstraject proeven van het aanbod in klassen van onze eerstegraadsschool, alvorens ze de grotere stap zetten naar een andere school voor een snuffelstage. Als onze Okan-leerlingen het veilige nest verlaten, worden ze ondersteund door een ervaren vervolgcoach, die samen met hen een stevige brug bouwt naar de vervolgschool. We zijn als eerstegraadsschool erg blij met onze Okan-leerlingen en fier op onze Okan-werking. Ze geeft een positieve invulling aan het begrip diversiteit, een visie die ook de stad Mechelen met ons deelt.

Lessen

We verwachten onze leerlingen steeds voor 8.25 uur op school.

Het belsignaal gaat om 8.30 uur.

Lesuur 1 8.30 - 9.20 u.

Lesuur 2 9.20 - 10.10 u.

Speeltijd 10.10-10.25 u.

Lesuur 3 10.25 - 11.15 u.

Lesuur 4 11.15 - 12.05 u.

Middagpauze 12.05-13 u.

Lesuur 5 13 - 13.50 u.

Lesuur 6 13.50 - 14.40 u.

Speeltijd 14.40-14.50 u.

Lesuur 7 14.50 - 15.40 u.